2012. május 28., hétfő

Celestia hercegnő torta (sok fotóval)


Gyerekként nagyon szerettem az „Én kicsi pónim” rajzfilmeket. Bájos és kedves rajzok voltak, igazi kislányos mesék. Aztán néhány évvel ezelőtt megjelentek a modern, szinte 3d-s látványvilágú animációs verziók, amik már távolról sem hasonlítottak az eredeti figurákra. Ez utóbbiakból nagyon sokféle született, és bár lehet, hogy én öregedtem meg túlságosan és a mai gyerekek ugyanúgy szeretik ezeket, mint én szerettem az eredetit, valahogy mégsem tölt el nosztalgiával, amikor meglátom a karaktereket.

Na de félretéve a nosztalgikus hangvételt, ezen a héten egy Celestia hercegnő tortát kellett elkészítenem egy 4 éves kis hölgynek.


A legnagyobb problémát szegény póni (akarom mondani egy pegazus és egy unikornis keresztezése) alkata okozta. Elég vékonyka figuráról van szó, ezért valószínűleg gyakorlatiasabb megoldás lett volna, ha figurát gyártok belőle és egy normál tortára rápakolom. Viszont a figura nagy valószínűséggel jobban hasonlított volna egy szarvas verébre, mint egy lóra, ezért maradtam a formatorta verziónál.  

Az eredményt azt hiszem, hogy a képek kellőképpen illusztrálják, nem lett belőle szarvas veréb, csak egy kicsit gnóm póni. Na jó, a szeme meg a „sörénye” tetszik…..






A fej és a lábak a megmaradt piskóta és krém masszájából lettek megformázva. A csillogást pedig ezüst lüszter por adja.










2012. május 20., vasárnap

Egy különleges torta


Minden évben igyekszem különös gondot fordítani a szüleim és a testvérem születés- és névnapjára készülő tortákra. Akik rendszeresen olvasnak, tudhatják, hogy ez nem mindig sikerül. Ez persze mindegyik tortámra igaz. Sok tényezőtől függ a végeredmény: munka, időjárás, ráfordítható idő, alapanyagok, az ötlet, ill. annak nem léte. Ami a legjobban és a legsűrűbben befolyásol az a saját hangulatom, és érzelmi állapotom.
Mondhatnám, hogy az adott személyhez fűződő viszonyomról van szó, de ez nem igaz. Egy kicsit az összes tortába beleőrülök, vagy belehalok, függetlenül attól, hogy kinek készül. Aztán az átadás pillanatában feltámadok, mert rájövök, hogy mindent megér az a pillanat, az az érzés, az az arckifejezés, vagy egy apró üzenet, amit az ünnepelttől kapok.
Nagyon, nagyon ritkán pedig nem is tudom honnan, de végtelen nyugalom jár át. Mintha valaki megfogná a kezem és végigvezetne azon a bizonyos úton, a sütéstől egészen a díszek elhelyezéséig.
Így történt most is. Tudtam mit akarok, és tudtam, hogyan kivitelezzem.
Már többször írtam, rajongok Lengyel József munkáiért. Ő a szerzője a torta és karamell blognak és még ha akarnám se tudnám letagadni, hogy ennél a tortánál az Ő művei inspiráltak.

Édesapám születésnapja volt a héten, amit ma ünnepeltünk és bár nem éppen egy férfias torta, mégis okkal lett olyan amilyen. Hárman vagyunk lányok: édesanyám, a nővérem és én. Ezért került rá a három különböző méretű virág. A cseppek pedig... azt mindenki eldöntheti, hogy mit jelképeznek, én most nem szeretnék túlzottan szentimentális lenni.
Csak még annyit: Ha olvasod, itt is nagyon boldog születésnapot kívánok Neked!!











Ponyvaregény torta

Mivel (tudom, nagy szégyen) nem láttam a filmet, így erről a tortáról csak annyit, hogy egy adott képet kellett rávarázsolnom. Olyan technikával készült, mint a leánybúcsús torta.



Jégtörő torta

Egy számomra nagy fejtörést okozó torta következik.
Egy jégtörő hajót kellett készítenem. A hajóval nem is lett volt gond. Gabonamasszából megformáztam, bevontam, festettem.
Viszont azt már az első pillanattól tudtam, hogy jég nélkül ez csak egy hajó.... de hogyan csinálok jeget a tortára?!.....
Aztán egy éjjel megálmodtam (igen, valahogy a legjobb ötletek éjjel kettőkor jutnak eszembe), olyan egyszerű és kézenfekvő volt, hogy nem is értem miért nem jutott előbb eszembe... a karamell. Táblában kiöntve és utána csak össze kell törni.
Íme a végeredmény:







2012. május 19., szombat

Balu torta

Egy kisfiú keresztelőjére készítettem Balut. Mindenképpen a Dzsungel könyve verziót kellett, bár így a képeket nézve édesanyámnak igaza volt amikor azt mondta jobban hasonlít egy pingvinre. :)
A fázisfotók most elfelejtődtek, de összességében nem egy bonyolult dolog.


 


2012. május 18., péntek

Villám Mcqueen bébi kiadása


A szokásos időhiányom következménye, ez a kicsit leegyszerűsített Villám Mcqueen.
Most készítettem másodszorra és bár minden sablont megőriztem az elsőből, mégsem lett olyan, mint amit akkor készítettem.
Jóval kerekebb lett, nem olyan vagány és nem is olyan morcos, de a három éves kis ünnepelt nagyon örült neki :)