Na jó, kezdem az elején…. kb. egy éve került először szóba ennek a tortának az elkészítése, és majdnem egy hónapja konkretizálódott a dolog. Mivel idáig még nem volt alkalmam formatortát készíteni (feltéve, ha a topsy turvy jellegűeket, nem számítjuk, mert lássuk be, a döntött szintekhez nem kell valami nagy faragó-tudás), így az első roham ekkor tört rám.
Az előkészületeket egy kisautó beszerzésével , ill. kölcsönkérésével kezdtem, amit aztán minden szögből lefényképeztem. A tervek elkészítése azért okozott gondot, mert sehol sem találtam méretarányos rajzot, tehát ezt én rajzoltam meg. Ezek a kisautóról készült fotók, amiken az elkészült tortának a méretei vannak leírva. Remélem másnak ez nyújt egy kis segítséget.
És a hosszas tervezés után jöhetett a „móka”…
Nem bíztam a véletlenre a dolgot…Faragható tésztát sütöttem, ami egy éjszakát pihent a hűtőben, ezután pedig elkezdtem építkezni, faragni. És ezzel el is érkeztünk a második rohamig.
Most komolyan, ekkor még mindent gondoltam, csak azt nem, hogy ebből a tésztakupacból normális autó lesz és még ha ez sikerül is, nem fog a legváratlanabb pillanatban szétesni, pusztán azért, hogy velem kiszúrjon. Röpke 5 órányi farigcsálás után, kezdett lassulni a pulzusom és a légzésszámom is. Kezdte felvenni a végleges formáját, amit a vajkrémezés meg is adott neki. Azért az estleges szétesést elkerülendő, két hurkapálcával megtámogattam a hátulját, biztos ami biztos.
Ennél a pontnál már vigyorogtam, mint a vadalma és körbetelefonáltam a családot, hogy nagyon már nem tudom elszúrni a dolgot (persze, én kis naiv).
A pillecukros bevonót gél állagú festékkel színeztem, majd bevontam vele a tortát, de sajnos a festékszórós utána fújás sem adta meg neki azt a színt, amit akartam, így tudtam, hogy ezzel még lesz dolgom.
Gondoltam a nehezén túl vagyok, most már csak az előző napokban megfestett kiegészítőket kell a helyükre pakolnom, kicsit festenem és készen vagyok… Na innen indul az utolsó, 4 órás roham.
A kerekek túl nagyok lettek (valamit elmérhettem), a motorháztetőre kerülő korongon nem látszódott eléggé a felirat, a villámok felrakásánál pedig belenyúltam a fekete festékbe és összemaszatoltam őket, tehát elővettem az ecseteket, meg a festékeket, és szépen újrafestettem minden (már a tortára rögzített) kiegészítőt. Kapott pluszban fényszórókat, meg „szegecseket”, és persze végleges „fényezést”.
Összességében, és mindennek ellenére szerettem ezt a tortát… A hibái ellenére szerintem vagány kis autó kerekedett belőle… :-)
14 megjegyzés:
Ez egy édes pofa lett! :) Le a kalappal, hogy ennyit dolgoztál vele, én az első fondantos tortámmal szenvedtem ennyit - azóta ha annyit mondok, hogy tortát sütök, mindenki nagy ívben kerüli a konyhát... :) pedig már nem is szoktam hisztizni :D
Szerintem fantasztikusan megoldottad!
Én a Thomas mozdony készitésénél éltem át hasonlókat,és akkor ugy éreztem soha többet ilyesmit...
Nagyon ügyes vagy,gratulálok,nekem nagyon tetszik,hogy törekedtál az apró részletekre is!
Jaj Lányok! Aranyosak vagytok, köszönöm szépen :)))
Tejszínhab: Hát igen, amikor nem lehet sz emberhez szólni... ezt én is ismerem... A hisztiig én is csak ritkán jutok el (na de akkor kő kövön nem marad..), de minél idegesebb vagyok, annál jobban remeg a kezem... azt hiszem ezt az állapotot már nem kell részletezni :))))
A goole kereső által jutottam hozzád,werda tortát kerestem,ez volt a számomra legmefelelőbb,köszi hogy ilyen részletesen leírtad.Én is csináltam már de még nem találom tökéletesnek,bízok benne hogy most jobb lesz.Üdv.Rozi.
Kedves Rozi! Köszönöm, és örülök hogy hasznodra vált az írásom :)
Szívesen fogadom, ha megírod az eredményt is :)
Kedves Ildyco! Már napok óta a blogodat olvasom, tanulmányozom és nagyon tetszenek a tortáid:)! Mostanra szinte mindegyik bejegyzésedet elolvastam, de ennél a tortánál elakadtam.... mi az a faragható tészta???
Ez olyan mint a külföldi videókon is látott piskóta? Hogy fúrják, faragják, és semmi morzsa? Nagyon sok külföldi blogba írtam már a receptért, de vagy nem válaszoltak, vagy azt írták, hogy nem tudják mire gondolok.
Ha nem titkos, akkor megtudhatnám a receptjét ennek a faragható tésztának:)?
Előre is nagyon szépen köszönöm, ha tudsz segíteni:)!
Kedves Monki!
Kricky receptjét használom a faragható piskótákhoz, nekem ez vált be a legjobban.
http://krickykonyhaja.blogspot.com/2010/04/akma-torta-almatorta.html
A módosított mennyiségekkel is tökéletes :)
Szia! Engem az érdekelne, hogy mivel fényezted? Előre is köszi!
Kedves Valentina! A fényezést egyszerű gél állagú festékkel kentem fel. Egy kevés vodkával oldottam, majd egy szélesebb ecsettel vittem a felületre.
Köszönöm a gyors választ! Nagyon szépen dolgozol!
Szia!! Én azt szeretném megkérdezni,hogy TE is be tetted a piskótát a hütőbe 1-2 napra ahogy a másik oldalon írja ? :) válaszodat köszönöm :)
Kedves Viktória!
Ha nem is napokra, de egy éjszakára mindenképpen érdemes berakni a hűtőbe a piskótát, hogy egy kicsit megdermedjen és könnyebb legyen faragni :)
Köszönöm a gyors válaszod :) Még annyit hogy betöltve vagy csak a piskótát? Egyébként nagyon szép a torta :)
Is-is :) én még betöltés előtt is szoktam faragni, hogy utána csak igazítani kelljen. Minden esetben segítség ha hideg, mert könnyebb rajta dolgozni :)
Megjegyzés küldése