2012. október 27., szombat

Szülinapi trüffel torták


Szeretem az októbert... nem csak azért mert ilyenkor már számomra is elviselhető a hőmérséklet, és már szinte látható távolságban van a TÉL, a HÓ és a farkasordító HIDEG (bár az idei nyár tükrében nem biztos, hogy ez utóbbi létrejön), hanem mert októberben van az unokahúgom születésnapja.

Kevés olyan pozitív és ( a szó minden értelmében) kedves ember van a környezetemben mint Ő, valamint nem utolsó sorban Neki a legegyszerűbb örömet szerezni :) Süteménnyel meg főleg... elég, ha csokoládé van benne. Az utóbbi évek "örömszerző" tortáit már megmutattam. Két évvel ezelőtt minitortákat kapott, tavaly pedig óriás muffint (bár ez utóbbival korántsem vagyok elégedett, azóta sem...)

Idén aztán úgy döntöttem, hogy nem a küllem terén próbálok ki valami újat, hanem csak az ízre koncentrálok. A küldetés: minél csokisabb, annál jobb...

Azt előre tudtam, hogy nagyobb társaság fogja ünnepelni a szülinapost, így aztán nem egy, hanem rögtön két íz és két torta készült.

Szokásommal ellentétben ezúttal még a recepteket is leírom, mert a visszajelzések szerint finomak lettek (mivel én nem vagyok egy nagy csokievő, így az én véleményem nem igazán mérvadó a témában)

Narancsos csokitrüffel torta:

Piskóta:
  • 6 tojás
  • 5 ek. liszt
  • 1 ek. kakaópor (sikerült Bensdorp-ot vennem, így az került bele)
  • 1 csom. csokis puding
  • 5 ek. cukor
  • 1 csom. sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 0,5 dl tej
  • 0.5 dl olaj
  • 2 narancs reszelt héja
Igazából szerintem teljesen mindegy, hogy milyen piskótát süt hozzá az ember, nekem ez a recept nagyon bevált. Tipikusan az a piskóta, amit még nem sikerült elrontanom (pedig abban jó vagyok), ez mindig tökéletesen sikerül.

Krém:
  • 1l tejszín
  • 50 dkg csokoládé (csak 50%-os kakaótartalmút használtam, de így is ütős lett)
  • 2 ek porcukor (csak a biztonság kedvéért, szerintem el is hagyható)
Sokféle trüffel krém recept kering a neten, mindegyik különböző arányokat ír, attól függően, hogy mi a végfelhasználás célja.
A felforrósított tejszínbe beleaprítottam a csokoládét meg a cukrot és folyamatos keverés mellett simára kevertem. Amikor már langyosra hűlt, beraktam egy éjszakára a hűtőbe. Ezekkel a  mennyiségekkel a végeredmény egy nagyon krémes állag lett. Fel is merült bennem, hogy nem kezdem el kihabosítani annyira besűrűsödött, de a hűtőből kivéve elég gyorsan elkezdett olvadni így aztán nem maradt más választásom, mint a habosítás. Valamit elronthattam, vagy lehet, hogy csak türelmetlen voltam, de nem igazán akart felverődni, így aztán a kellő támogatást 2 csomag zselatin fix jelentette.

Annak érdekében , hogy még narancsosabb legyen a végeredmény, az összeállításnál a piskótákat meglocsoltam fissem facsart narancslével. Végül a díszítéshez is narancshéjat használam.


Erdei gyümölcsös fehércsoki trüffel torta:

Piskóta:
  • 6 tojás
  • 6 ek. liszt
  • 1 csom. vaníliás puding
  • 4 ek. cukor
  • 1 csom. sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 0,5 dl tej
  • 0.5 dl olaj
  • ízlés szerint vanília aroma

Krém:
  • 1l tejszín
  • 50 dkg fehér csokoládé 
  • erdei gyümölcs lekvár
Az elkészítés menete itt is ugyanaz mint a másik verziónál, annyi különbséggel, hogy a piskóta lapokat lekvárral kentem meg.
A krémnek itt is kellett a zselatinos támogatás....
Díszítésképpen reszelt csokoládé szolgált.


És íme a végeredmény, gyertyákkal és tűzijátékokkal megspékelve:





3 megjegyzés:

teller-cake írta...

Szívesen megkóstolnám mindkettőt, kár, hogy én nem vagyok az unokahúgod....:))) Bár amúgy is szerintem maximum az unokanővéred lehetnék! :-DDD

Ildyco írta...

A társaság azt mondta, hogy finomak lettek :) unokanővérem pedig még nincs :))))

teller-cake írta...

Akkor jelentkezem ezennel! :)))))